Historie

Endeslev forsamlingshus blev stiftet i 1890. Det var delvis som modstykke til Vråby forsamlingshus, der var startet året før og var domineret af venstrefolk der ikke tillod de konservative adgang, så derfor samledes de konservative tilhængere om at bygge Endeslev forsamlingshus. Finansieringen skete både ved lokalindsamling og med støtte fra politikere og bl.a. Bregentved gods og Vallø stift. Det blev placeret udenfor Endeslev, mod Vråby, fordi en landmand dér, støttede oprettelsen med et stykke jord.

De første mange år var økonomien noget anstrengt men ved fælles hjælp fra beboerne, lykkedes det at få huset til at blive et samlingssted, både for private og foreninger, også flere udenbys. Efterhånden blev forsamlingshuset for lille og det måtte udvides, først med en tilbygning i 1926 til større køkken og lejlighed på første sal og der blev ved denne lejlighed også indlagt elektricitet. I 1931 blev der udvidet med scenen, i 1953 med garderobe, stue og toiletter og i 1961 med kontor og fyrrum. Pengene til disse udvidelser lånte man bl.a. i Vallø sparekasse, Bregentved gods, Vallø stift og siden i Køge sparekasse.

Forsamlingshuset har et stort lyst og dejligt køkken med stort elkomfur, varmluftovn, opvaskemaskine og køleskab, desuden et rum med fryser og tre køleskabe til f.eks. flasker.

Bestyrelserne har gennem årene foretaget mange forbedringer og moderniseringer, dels selv, men også med betalte håndværkere så huset nu kan fungere godt, være indbydende at komme i, og et dejligt sted at holde sine fester og møder. Så vi glæder os til at se mange gæster, både lokale og udenbys. Her er stor parkeringsplads foran huset.

Op gennem tiderne har forsamlingshuset været brugt til mange forskellige ting, bl.a. holdt sognerådet sine møder her indtil den første kommunesammenlægning i 1962 og indtil for få år siden har det også fungeret som valgsted. Ligeledes har Køge sparekasse haft en ugentlig kontordag her.

Endeslev-Vråby Idrætsforening har gennem rigtigt mange år brugt huset til bl.a. gymnastik, badminton, folkedans, bankospil og dilletant forestillinger og de seneste år også til standard dans. Herudover har der naturligvis også været afholdt forsamlingshusballer. De to juletræskomiteer i henholdsvis Endeslev og Vråby afholdt også, hver jul, deres juletræsfester for børnene i forsamlingshuset.

Endeslev Forsamlingshus er en selvstændig forening, som man skal være medlem af, for at kunne leje sig ind. Huset er et ”nøglehus” d.v.s. man får nøglen hos viceværten og derefter sørger man selv for indkøb, madlavning, borddækning o.s.v. Eller man kan bruge kok, kogekone eller vælge at få maden udefra. I den store sal kan der dækkes op til 120 personer og derudover er der en lille sal med plads til 35-40 personer her er der en bar, skabe til service samt en stue.

I alt kan forsamlingshuset lovligt rumme 149 personer.